19 Aralık 2014
Sayı: SİKB 2014/01 (50)

“Çözüm süreci” aldatmacasına devam
Kobanê, Serêkaniyê, Qamışlo ve Cezaa’da direniş
Hırsızlar hala hırsız!
Tutsaklara yayın yasağı mücadeleyle kırıldı
“Türkiye’ye biber gazı sağlamayın”
Amed’de polis Kadir Çakmak’ı katletti
“İşte ihanet, işte Türk Metal”
MESS-Türk Metal ittifakını parçalamak için…
Homurdanmaları bırakıp hesap sormalıyız!
İşçi sağlığı değil, güvencesizlik hedefleniyor!
TPAO özelleştirme kıskacında
DİSK-AR: Asgari ücretlinin alım gücü düştü
Bursa polisi Nestle’ye çalışıyor
Savaş ve yıkım bütçesine karşı binler Ankara’da buluştu
2015 bütçesi ve 13 Aralık mitingi - Alper Suat
Zafer Aydın’ın Yatağan’da gördüğü - T. Kor
CIA’in işkencehaneleri
ABD ile Küba ilişkilerinde “normalleşme” mi, kaleyi içten fethetme siyaseti mi?
İşçi sınıfı ve emekçi kitleler eylemde
Belçika’da yıkıma karşı genel grev!
İsrail katliamlarını sürdürüyor
Gericilik, baskı ve saldırganlık gençliği kuşatamayacak!
DLB: Erdal’dan Berkin’e büyüyor mücadele!
DGB’den Suriyeli göçmenlerle dayanışma
UNICEF’in kadına yönelik şiddet raporu: Malumun ilanı
Kadın kırımı sürüyor!
İyimser dostumuz Şarlo, proletaryanın onurlu palyaçosu - K. Ehram
Yaşasın 19-22 Aralık Direnişimiz!
19-22 Aralık: Tarih sayfaları arasında kızıl bir ayraç
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Kadın kırımı sürüyor!

 

Gerici iktidarın kadın düşmanı politikalarıylaartan kadın cinayetlerine ve kadına şiddet olaylarına yenileri ekleniyor.

Namus için’

22 yaşındaki Merve Ciblavi, üç ay önce evlendiği kişi tarafından bıçaklandı. Genç kadını 9 ayrı yerinden bıçaklayarak kaçan Tarık Ciblavi, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı. Katil, “Neden bıçakladınız?” sorusuna, “Namus için” diye yanıt verdi.

Genç kadın tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Burdur

Burdur’un Altınyayla ilçesinde Pınar Duru adlı kadın eşi Dursun Duru ile evlerini ayırdı. Dursun Duru, Pınar Duru’nun oturduğu Taşyaka Mahallesi’ndeki eve gelerek Duru’yu vücudunun çeşitli yerlerinden bıçaklayarak katletti.

Aydın

Aydın’da ise 21 yaşındaki O.K isimli genç kadın ‘başka bir erkekle konuştuğu’ için eşi tarafından bıçaklandı. İhbar üzerine gelen acil yardım ekipleri O.K.’yı ambulansla Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırdı.

Ankara

Ankara’da bir polis, bir süredir kendisinden ayrı yaşayan eşiyle sokak ortasında tartıştıktan sonra beylik tabancasıyla ateş ederek Ayfer Ş.’yi öldürdü.

Kadın katili polis, Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği’ne giderek teslim oldu ve tutuklandı.

Bakanlıkta kadın bıçaklandı

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda çalışan bir kadın 13 Aralık günü bıçaklandı.

Çay ocağında çalışan Ferit D., aynı çay ocağında çalışan Güler isimli kadını bıçaklayarak ağır yaraladı. Kadın, hastaneye kaldırılırken, Ferit D.’nin kendisini bir süredir tehdit ettiğini öne sürdü. Ferit D. gözaltına alındı.

İzmir

İzmir’in Bornova ilçesinde ayrı yaşadığı kocasının barışma teklifini kabul etmeyen kadın bıçaklanarak katledildi.

Alev Güven (33), kocası F. Güven’den ayrılarak Gültepe Mahallesi’ndeki kardeşinin evine taşındı. Eşiyle barışma istediğini öne süren F. Güven, konuşmak için baldızının evine gitti. Çift bir süre sonra tartışmaya başladı. F. Güven, kadını bıçakla yaraladıktan sonra kaçtı.

İhbar üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekiplerince Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan kadın, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Mersin’de korunma talebi karşılanmayan eğitim emekçisi Yasemin Çetiner’in ardından 11 Aralık günü Kütahya ve Aydın’da Nursel Ateş ve Ayşegül Kurtuluş adlı kadınlar vahşice katledilmişlerdi.

Çorlu

15 Aralık günü Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde Hayriye Durmaz, bir yıldır ayrı yaşadığı eşinin ‘barışma’ teklifini reddedince bıçaklandı.

Çorlu’da Muhitin Mahallesi Bağlariçi 4. Sokak’ta fabrikadaki işine gitmek için yola çıkan Hayriye Durmaz’ın önünü kesen Ufuk Durmaz, birlikte yaşamak için zorladığı Hayriye Durmaz’ı bıçakladı.

Yaralanan kadın Çorlu Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınırken Ufuk Durmaz, bir süre kaçtıktan sonra yakalanarak gözaltına alındı.

Adana

Adana’daysa 17 yaşındaki genç kadın 23 yaşındaki Hakan Nayna’nın evlenme teklifini kabul etmediği için bıçaklandı.

Yüreğir İlçesi’nin Anadolu Mahallesi’nde 17 yaşındaki G.D’nin evini basan 23 yaşındaki Hakan Nayna, G.D ve annesi Fatma D.’yi bıçaklayarak kaçtı.

 

 

 

 

Kadın işçilerin hakları’

 

Ankara’da Sincan Emekçi Kadın Komisyonu, 14 Aralık günü kadın işçilerin hakları ve mücadele talepleri gündemli seminer düzenledi.

Kadın işçilerin haklarını ele alan bir sunumun yapıldığı toplantıda, 4857 sayılı İş Kanunu’nda yer alan eşit davranma ilkesi, gebelik-analık dönemi ve süt izinleri, kreş hakkı, kadınların ağır işlerde ve gece vardiyalarında çalıştırılma koşulları işlendi.

Aynı zamanda ev işlerinin de kadının sorumluluğunda olmasından kaynaklı kadının çifte yükümlülüklerine değinildi. Kuralsız ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkum edilen kadınların, aynı zamanda işçi sınıfının bir parçası olarak karşı karşıya kaldığı saldırıların da işlendiği seminerde, bu kapsamda fazla mesailer, iş güvencesi, işyerlerinde ayrımcılık üzerine tartışmalar yapıldı. Yasalarda ifade edilen hakları da aşan biçimde kadın işçilerin talepleri dile getirildi.

21 Aralık’ta İstanbul'da gerçekleştirilecek çalıştayın da ele alındığı toplantıda, tartışmalar ışığında kadın işçilerin hakları ve taleplerini içeren bir broşür hazırlanması ve broşürlerin kadın işçilere ve özellikle kadın işçilerin çalıştığı işyerlerine ulaştırılmasına karar verildi.

Kızıl Bayrak / Ankara

 

 

 

 

İnançer rezilliğe doymuyor!

 

İlahiyatçı Tuğrul İnançer, bu kez evlenmeden hamile kalan ya da kalabileceğini belirten kadınlara saldırdı.

Dinci gericiliğin kadına yönelik saldırılarına her gün bir yenisi daha ekleniyor. Çalışma yaşamında sermayenin kadınların kölelik prangalarını kalınlaştırmaya dönük saldırılarını hayata geçiren dinci-gerici güçler, toplumsal yaşamda da kadını aşağılamaya, kaç çocuk doğuracağından ne giyeceğine kadar tüm özgürlük alanlarına karışmaya, kadını erkeğin kölesi haline getirmeye devam ediyor. Dinci gericiliğin kadına yönelik saldırılarında nam yapmış isimlerden biri olan ilahiyatçı Tuğrul İnançer, bu rezil ve aşağılık tutumunu sürdürdü.

Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan İnançer, evlenmeden hamile kalan ya da kalabileceğini belirten kadınlara yönelik karalamalarda bulundu.

Daha önce hamile kadınların sokağa çıkması üzerine yaptığı açıklaması ile tepkilerin hedefi olan İnançer, bu sözlerinin hatırlatıldığı soruya şu cevabı verdi:

Ben o programda edepsizliğin ayyuka çıktığını, hanımların belli zamanlarda kullandıkları bazı gereçlerin, kanatlısının kanatsızının reklamının yapıldığını söylediğimde o şirketin reklam müdürü olan zat aleyhimde kampanya başlattı. Ben hâlâ bunun edepsizlik olduğunu söylüyorum. Ayıptır, gösterilmez. Hamilelik mahrem bir şeydir. Özeldir. Ayrıca nazar değer. ‘Erkekler arabasıyla alsın, akşamüstü dolaştırsın. O kızcağız sokağa çıkmasın, nazara gelmesin’ dedim. ‘Hamileler sokağa çıkmasın” demedim. ‘Reklam etmesinler, kapalı giyinsinler’ dedim. 'Hem evlenmem hem hamile kalırım' diyenler var. Hürriyetmiş! Or...luğun adının hürriyet olduğu dünyaya tükürürüm. Bunun adı or....luktur. Amerika’da eşcinsellerin evlenmesi de serbest. İçine tüküreyim öyle ileriliğin ben! Bu ilerilikse ben gericiyim. Aileye saygı yok, mahremiyete saygı yok. Bunun adı da hürriyet, öyle mi? Hadi ya?”

 
§